Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Kapcsolat
     
Hasznos infók


Ön tudta?
A talajról - röviden
Tavaszi növényápolás
Nyári növényápolás
Őszi növényápolás
Szárítsunk virágot!
Kérdések és válaszok
A hónap növénye
Természeti jelenségek
Hűsítő tippek
Kreatív sarok

     
Mit hogyan...

Ültetés
Öntözés
Szobanövények fürdetése
A metszés
Eszközök ápolása

     
Szakmai infók


Könyvajánló
Szaklapok

     
Látogatóink
     
TOP 1000
     
Websas
websas.hu
     
Gasztro kalandozások
Gasztro kalandozások : Pezsgőkisokos

Pezsgőkisokos

Ünnepi ital különleges alkalmakra...



Az ünnepek itala csakis a habzó, gyöngyöző, pukkanó pezsgő lehet, így szilveszter és az újév közeledtével egyre gyakoribb a pezsgőbontás ünnepélyes szertartása.
Tegyük hát az újévet elegánssá és ugyanakkor vidámmá egy kis koccintással!

Vásárláskor igencsak gondban lehetünk, mert bőséges a választék az üzletekben.
Segítségül egy kis útmutatót adunk, hogyan értelmezzük a címkék feliratait.

A pezsgő úgy 350 éve, a 17. század közepe táján jött divatba az előkelő londoni társaságokban. A helység neve, ahol nagy mennyiségben először alkalmazták a „szénsavas bor”-t eredményező eljárást, Champagne, így a hagyományos pezsgőgyártást champagne-i vagy klasszikus eljárásnak is nevezik. Szülőatyja Dom Pérignon bencés szerzetes, a champagne-i Hautvillers apátságának pincemestere volt. A hagyományosan palackban – klasszikus vagy tradicionális eljárással készült – erjesztett és érlelt pezsgők kitűnő alkalmi és ünnepi italok.

Pezsgőfajták

A pezsgőféléket az alapot képző borhoz adagolt cukortartalom és az erjesztési technológia (palackos vagy tank) módozata alapján osztályozzák. Ennek megfelelően az alábbi fajtákat különböztetjük meg:

- Brut nature, naturherb: a lehető legszárazabb, a másodlagos
  erjesztésnél egyáltalán nem adnak hozzá cukrot.
- Extra brut, extra herb, extra sec: nagyon száraz, elhanyagolható
  cukortartalom.
- Sec, dry: száraz.
- Demi sec, medium dry: félszáraz.
- Doux, sweet: édes, 50 g/ml feletti cukortartalom.

Mi mit jelent a címkén?

Charmant: A fémtartályban, azaz tankban érlelt ital esetében a Méthode Charmat vagy Cuve Close írás olvasható. Étkezések mellé, bólék alapanyagául is ajánlott, alacsonyabb árkategóriájú pezsgők.

Méthode Tradicionelle: A legkiválóbb minőségű pezsgőt jelölik így, ez természetesen az árában is megmutatkozik.

Méthode Classique: Az érlelés helye lehet palack, ekkor a pezsgősüveg címkéjén a Méthode Classique (Méthode Champagnoise) felirat olvasható. Nagyon finom, különleges alkalmakra is ajánlott pezsgők, áruk kicsit alacsonyabb az előzőnél.

Egy kis pohárismertető

A pezsgő fogyasztásához a megfelelő pohár választása elengedhetetlen.
Kétféle pezsgőspohár ismert:

- az alacsonyabb, széles szájú kehely, amelyből nagy felülete miatt
  gyorsan elillannak a buborékok (ha ugyanis a kehelyrész sekély, a szája
  túl széles, akkor az oldott szénsav gyorsan és nagy felületen szökhet
  meg – ez ma már háttérbe szorulóban van);
- hosszított, keskeny szájú, karcsú, talpas (flőte).

Akik nem szeretik a buborékot, azok számára a kehely alakú pohár a legmegfelelőbb.
Jó tudni, hogy a pezsgőt nem ajánlatos a pohárban forgatni, mivel így sok szénsav eltávozik belőle, ami által veszít finomságából.

Hogyan kínáljuk?

A pezsgők ideális fogyasztási hőmérséklete 4-8 fok között van, ezt megfelelő előhűtéssel érhetjük el, és mindig ezen az ideális hőfokon tároljuk. Ezért célszerű jégvödörben, vizes jégkockák között tárolni az asztal mellett, mert szobahőmérsékleten gyorsan túlmelegszik.

A pezsgősüvegnek a kinyitása során nem szabad durrania, a pezsgősdugót néhány különleges alkalom kivételével zaj nélkül kell eltávolítani. A pukkanás egyrészről igencsak zavaró lehet, másrészről pedig ha durrantva nyitjuk a pezsgőt, nagyon sok hab, szénsav és ital megy feleslegesen veszendőbe. A durranás megakadályozásának egyik módja, hogy egy konyharuhát vagy más textilanyagot az üveg nyaka köré csavarunk, és így húzzuk ki a pezsgősdugót.

Mihez fogyasszunk pezsgőt?

Pezsgőt szinte minden alkalommal fogyaszthatunk, bár a legelterjedtebb, hogy valamilyen jeles ünnep alkalmával bontjuk fel. Aperitifként száraz, félszáraz fajtákat fogyasszunk, lehetőleg 6-8 °C-ra hűtve. Az édes, félszáraz fajtákat pedig inkább desszertekhez, salátákhoz kínáljuk.






Forrás: Nők Lapja Cafe.hu

     
Számláló
Indulás: 2005-11-28
     
Jelenleg
látogató néz minket
     
A nap képe
     
Ajánlatunk


Variációk virágcserépre
Dekoratív
Március a kertben
Tavaszváró dekor-tippek
A világ kertjei
Szépüljünk!
A hét kérdése
Illatcsodák
Kreatív ötletek
Hírek, információk
Ön tudta?
Kérdések és válaszok
Kisokos
Gasztro kalandozások
Kreatív sarok

     
Várható időjárás


Köpönyeg
MetNet
Fonyód

     
Feliratkozás Hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
     
Statisztika
     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?