|
Mi micsoda? A pekándió
Süteményreceptekben már találkozhattunk vele, de mégis miben különbözik a mi megszokott diónktól?
Honnan származik?
A nálunk is ismert dióval rokon növény, de nincs az a kemény héja mint ami nálunk megszokott. Közel 50 méteres fákon terem és úgy néz ki mint a makk. Napjainkban az USA-ban, Ausztráliában és Brazíliában terem. Úgy tartják, hogy őshazája Amerika, ott is a Missisipi térsége. Innen terjedt el majdnem egész Amerikában. A texasi Baker barlangban i.e. 6100-ból származó leletek között találtam pekándiót, ez mutatja régi korokra visszatekintő múltját. A Kolombusz előtti indiánok fontos eledele volt, télire raktározták amikor kevés volt az egyéb élelmük.
Mit tartalmaz?
Koleszterinben szegény, viszont gazdag folsavban. Található még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A, B-1, B-2, B-3, B-6, C- és E-vitamin is. Mint az olajos magvak általában ez a dióféle is jó hatással van a szervezetre, ajánlott a fogyasztása mindenki számára. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott!
Mi készüljön belőle?
A pekándió a mi diónknál kicsit édeskésebb, aromásabb ízű, így jól használható süteményekben, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét és a belőle nyert olajat is fogyasztják. Olaját saláták, köretek készítéséhez öntetként, emellett ízesítőként ismerjük.
Forrás: Harmonet.hu
| |