Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Kapcsolat
     
Hasznos infók


Ön tudta?
A talajról - röviden
Tavaszi növényápolás
Nyári növényápolás
Őszi növényápolás
Szárítsunk virágot!
Kérdések és válaszok
A hónap növénye
Természeti jelenségek
Hűsítő tippek
Kreatív sarok

     
Mit hogyan...

Ültetés
Öntözés
Szobanövények fürdetése
A metszés
Eszközök ápolása

     
Szakmai infók


Könyvajánló
Szaklapok

     
Látogatóink
     
TOP 1000
     
Websas
websas.hu
     
Gasztro kalandozások
Gasztro kalandozások : A borozás alapjai

A borozás alapjai

Most induló sorozatunk azoknak szól, akik nem csak inni, hanem érteni is szeretnék a bort.



Ma már nem lehet úgy felhajtani egy pohárral, hogy valaki meg ne kérdezné, milyen a bor tanninja, vajon ászokhordóban vagy barrique-ban érlelték-e? Borlexikonunkban megmagyarázzuk a legfontosabb fogalmakat, ezek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy értő borfogyasztóvá váljunk.

Bevezetésképpen a leggyakrabban előforduló boros kifejezéseket szedtük össze, de borkurzusunk további fejezeteiben az újonnan felmerülő szakkifejezéseket külön-külön is meg fogjuk magyarázni.

Ászkolás: A bor érlelése fahordóban, állandó, többnyire 10-14 celsius fokon.
Az ászokhordó űrtartalomtól függetlenül egyszerűen érlelő fahordót jelent.

Barrique (ejtsd: barrik): Francia szó. Azt a 225 literes, belül égetett (pörkölt) fahordót jelenti, melyet Bordeaux-ban évszázadok óta használnak a borok érlelésére.
Az égetett tölgyfadongák különböző anyagokat adnak át a bornak, amely a gazdag aromákat az érlelés során integrálja. Csak nagy testű, tanninban és extraktban gazdag alapanyagokat érdemes barrik hordóban érlelni, ezért alapvetően vörösborok kerülnek ilyen típusú hordókba. Fehérborok közül főleg a chardonnay alkalmas barrik hordós érlelésre.

Borseprő: A letisztult újbor üledéke. Túlnyomó többségben elhalt élesztőt és borkövet tartalmaz. Finom, homokszerű anyag.

Buké (palackbuké): A borok finom illatának és zamatainak harmonikus összhangja.
A palackos érlelés jellegzetes, érett illat- és zamatanyaggal gazdagítja a bor többnyire gyümölcsös jegyeit.

Csersav (tannin): A szőlő héjából, kocsányából és magjából a borkészítés folyamán kioldódó, húzós ízű fenolos anyagok, amelyek nagy szerepet játszanak a bor eltarthatóságában és érlelésében. Ismertebb nevén tannin. Itt szeretnénk eloszlatni azt a tévképzetet, miszerint tannin csak a vörösborokban található. Kisebb mértékben ugyan, de a fehérborok, sőt a tokaji aszúk is rendelkeznek komoly tannintartalommal, vagyis csersavval.

Cuvée (ejtsd: küvé): Francia szó. Különböző szőlőfajták borainak vagy mustjainak házasítása, összekeverése tetszés szerinti arányban. A házasítás célja a minőség fokozása. A különböző fajták tulajdonságai ugyanis egymást kiegészítve magasabb borminőséget hoznak létre. Természetesen csak magas minőségi követelmények szerint megtermelt szőlőből lehet magas minőségű bort előállítani. A házasítás eredménye optimális esetben olyan magas minőségű bor, amelyre egyetlen szőlőfajta jellemző tulajdonsága sem nyomja rá bélyegét.

Csömöszölés: A vörösborkészítés egyik fontos, hagyományos eleme. A szőlőszemek az erjedő cefre felszínén törkölykalappá állnak össze, amelyet naponta akár többször erre alkalmas, gereblyére hasonlító faszerszámmal összetörnek és a bor felszíne alá nyomkodnak, gyömöszölnek. Ma is sokan alkalmazzák ezt az egyszerű eljárást.
Korszerű formája, amikor a tartály aljáról szivattyúval tömlőn keresztül kiszívják a bort és a törkölykalapot azzal locsolják. A csömöszölés lényege, hogy a lé a héjjal érintkezve még több szín- és zamatanyagot kapjon.

Dekantálás: A művelet abból áll, hogy a bort a palackból erre alkalmas dekantáló edénybe, többnyire elegáns üvegkarafba áttöltjük. Dekantálni általában értékes, régóta palackban érlelt vörös óborokat szoktunk, melyek alján az évek során üledék rakódhat le.
A dekantálás segít "megnyitni" a bort, amely a levegővel való érintkezés következtében gyorsabban jut el az optimális fogyasztási szintre.

Derítés: Olyan tisztító és stabilizáló borkezelési eljárás, amelynek során zavarosító anyagok leülepedését segítő anyagokat adnak a borhoz, például zselatint, tojásfehérjét, bentoniot stb.

Extrakt: A bor vagy a must elpárologtatása után visszamaradó anyag.
A cukormentes extrakt az összes extrakt és a cukortartalom különbsége. A minél több cukormentes extraktanyagot tartalmazó borok általában tartalmasabbak, ezért a borok minőségi mutatójaként is értelmezhető.

Fermentáció: Az alkoholos erjedés másik elnevezése. Az a folyamat, amikor az élesztőgombák a szőlő cukortartalmával kapcsolatba lépve az édes szőlőléből (mustból) száraz bort hoznak létre úgy, hogy a cukortartalmat alkohollá alakítják.

Glicerinédesség: A fermentáció (alkoholos erjedés) során keletkező háromértékű alkohol. Ennek köszönheti a bor azt az olajos mozgást, sűrűséget, mely fő alkotóeleme a testnek, és ami csodálatos gótikus ablaksorokat képez a pohár falán. Tőle származik az a sajátos "édes" érzet, amely független a bor esetleges maradékcukor-tartalmától, viszont kedvessé és behízelgővé teszi a legtanninosabb vörösbort is.

Maceráció: A vörösborkészítés legfontosabb mozzanata, amely a hétköznapi jelentéssel szemben egyáltalán nem kellemetlen sem a szőlőnek, sem a borásznak.
A maceráció valójában áztatás, e folyamat során oldódik ki a szőlőszemekből a vörösbort alkotó antocianin és tannin.

Maradékcukor: Az alkoholos erjedés (fermentáció) után a borban maradó, ki nem erjedt, tehát alkohollá nem alakult cukortartalom.

Irányított erjesztés: Szabályozott hőmérsékleti viszonyok között történő erjesztés.
A hidegkezelés során leginkább a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból, amely során az enzimek és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.

Reduktív bor: A frissen préselt mustból a levegő (oxigén) kizárásával készített bor. Többségében fehérborok és rozék készülnek ezzel az eljárással. Az ilyen típusú borokat légmentesen zárt, saválló acéltartályokban készítik. Így képesek megőrizni illatban és ízben az intenzív gyümölcsös aromákat. A reduktív borok nem alkalmasak arra, hogy évekig tároljuk őket, ajánlatos a következő szüretig, 7-8 fokra lehűtve elfogyasztani.

Zöldmunka: Az a munkafolyamat, amikor a borász a szőlőnövény lombozatát (sűrűségét) főleg a vegetációs időszakban a levelek folyamatos eltávolításával szabályozza, ily módon befolyásolva a termés mennyiségét, amely a bor minőségét hivatott emelni.







Forrás: deluxe.hu

     
Számláló
Indulás: 2005-11-28
     
Jelenleg
látogató néz minket
     
A nap képe
     
Ajánlatunk


Variációk virágcserépre
Dekoratív
Március a kertben
Tavaszváró dekor-tippek
A világ kertjei
Szépüljünk!
A hét kérdése
Illatcsodák
Kreatív ötletek
Hírek, információk
Ön tudta?
Kérdések és válaszok
Kisokos
Gasztro kalandozások
Kreatív sarok

     
Várható időjárás


Köpönyeg
MetNet
Fonyód

     
Feliratkozás Hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Naptár
2024. Március
HKSCPSV
26
27
28
29
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
     
Statisztika
     

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77