|
A jövő étterme
A Restaurant of the future (A jövő étterme) nevet viseli az a kísérleti étterem és kutatóintézet, melyet cégek és kutatók együtt építettek fel egymilliárd forintnak megfelelő összegért. A vendégek és a konyhai személyzet viselkedését kamerákon és más eszközökön keresztül vizsgálják.
A Jövő étterme névre hallgató projekt nem csak egy vendéglátóipari egység, hanem kutatóközpont is. Azt vizsgálják általa, miként befolyásolják az emberek fogyasztói szokásait a színek, ízek, eszközök, és hogyan használja a konyhát a személyzet.
A 3 millió fontos (több mint egymilliárd forintos) étterem-laboratórium egy szállító, egy konyhai eszközöket gyártó, egy információs vállalat, valamint egy holland egyetem együttműködésében készült el.
A Wageningenben található étterem tervezésénél odafigyeltek a lakberendezési trendekre: nagy üvegablakokat használtak, valamint fekete márványpultokat és önkiszolgáló rendszert. Amíg a vendégek az ebédjüket válogatják, illetve táplálják be a számlázáshoz, addig a fogyasztók, illetve ételeik súlyát is megmérik a padlóba épített automata szerkezetek. Az étteremnek van egy vezérlőszobája, ahonnan a mennyezetbe épített kamerákat irányítják.
Ezeken keresztül figyelik a vendégek minden mozdulatát: hogyan viszik tálcájukat, milyen ételt választanak, hol ülnek, és mit hagynak meg. Még a konyhai személyzet viselkedését is megfigyelik, a kamerák veszik, ahogy a különböző eszközökkel dolgoznak. Külön helyiségben történnek a hagyományos fókuszcsoportos vizsgálatok.
A projekt célja, hogy éttermi termékeket, ételeket, berendezéseket vizsgáljanak, az eredményeket a való világban szeretnék hasznosítani. Az utóbbi időszakban ugyanis gyorsan és sokat változtak a fogyasztói szokások, ami abból is látszik, hogy mennyi új élelmiszeripari termék bukik meg a piacon.
Ezért alapvető érdeke az élelmiszeripari cégeknek a fogyasztói szokások vizsgálata, ami a gyakorlatban sokkal eredményesebben kivitelezhető, mint kérdőíveken keresztül.
Forrás: deluxe.hu
| |