| Hűsítő tippek : Alkohollal vagy anélkül - de mindenképpen gyümölccsel |
Alkohollal vagy anélkül - de mindenképpen gyümölccsel
A nyári partik kedvenc jeges itala készülhet alkohollal vagy alkoholmentesen: a változatok száma határtalan! A kánikulában most olyan italokat ajánlunk, amelyek hűsítő gyümölcsökkel készültek.
A menta, a citrom és a grépfút megszokott összetevői egy-egy frissítő italnak. Ezek mellett (vagy helyett) azonban érdemes néhány méltatlanul háttérbe szorult gyümölccsel, fűszernövénnyel is próbálkozni. S ha az ízorgia nem lenne elég, dobd fel italodat néhány különleges alakú vagy ízű jégkockával!
Menta és dinnye
Hozzávalók:
- 1 sárgadinnye, - 2 zöldcitrom, - 2 mentaág, - jégkocka
A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, néhány vékony szeletet vágunk belőle a díszítéshez. A többi dinnye húsát kiskanállal kivájjuk, és robotgépbe tesszük. Belefacsarjuk egy zöldcitrom levét, és beletesszük az egyik mentaág megmosott leveleit. Összeturmixoljuk.
A másik zöldcitromot vékonyan felszeleteljük. magas falú poharakba jégkockákat teszünk és ráöntjük a dinnyepürét. Zöldcitromkarikákkal, a félretett dinnyeszeletekkel és a maradék mentával díszítjük.
Cassis pezsgőkoktél
Hozzávalók:
- 20 dkg fekete ribizli, - 3 evőkanál cukor, - 0,5 dl vodka, - 5 dl száraz pezsgő
A megtisztított, megmosott fekete ribizli felét jégkockatartóba tesszük, felöntjük vízzel és 2 órára befagyasztjuk. A maradék fekete ribizliből gyümölcscentrifugában levet nyerünk (vagy szitán átpasszírozzuk). - A cukrot kis lábosba tesszük, felöntjük 4 evőkanál vízzel és kis lángon szirupot főzünk belőle.
Ha kihűlt, belekeverjük a ribizlilevet és a vodkát is. - Koktélos poharakba 2-2 ribizlis jégkockát teszünk, hozzáadunk 1-2 evőkanál ribizlis szirupot, majd felöntjük a behűtött száraz pezsgővel.
Gin görögdinnyével
Hozzávalók:
- 50 dkg görögdinnye, - 1 zöldcitrom leve, - 2 teáskanál porcukor, - 1,5 dl gin, a felöntéshez tonik, - jégkocka, - a díszítéshez 4 zöldcitromkarika
A görögdinnye héját levágjuk, a magokat kiszedjük belőle. A gyümölcs húsát összeturmixoljuk, összekeverjük a zöldcitrom levével, a porcukorral, és fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
- Magas falú poharakba 1-1 jégkockát teszünk, rálocsoljuk a gint, majd felöntjük a felkevert dinnyelével. Ízlés szerint öntünk hozzá tonikot. Zöldcitromkarikával díszítjük.
Forrás: mindmegitta.hu http://mindmegitta.hu/index.php?apps=cikk&cikk=34184
| |