|
Saját levükben tartósított mézes gyümölcsök
A házi tartósitás bár kicsit munkaigényes, de rengeteg szeretetet tartalmaz a gyümölcsökön kívül és élvezetét a készítő gondoskodása járja át.
A gyümölcsöket jól megmossuk, majd szitán lecsorgatjuk a vizet. Száraz üvegekbe tesszük, s ráöntjük az előre előkészített mézet. Az előírt mennyiséget egy edénybe tesszük és a mézes edényt egy felforralt vízzel teli edénybe tesszük és hagyjuk állni fél órát.
Ha a méz habos lett habszedő kanállal eltávolítjuk a habot és csak ezután öntjük a gyümölcsre. Lekötjük és legalább 10-12 percig dunsztoljuk, és a dunsztlében hagyjuk kihülni.
Fűszeres szilva
Hozzávalók:
- 1 kg szilva, - 150-200 g méz, - üvegenként 1 szem szegfüszeg, - körömnyi fahéj darab.
A szegfüszeget és a fahéjat az üveg aljára tegyük.
Áfonya
Hozzávalók:
- 1 kg áfonya, - 200-250 g méz
Az áfonyát megválogatjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. Megtöltjük az üvegeket, ráöntjük a mézet, lekötjük és 10-15 percet dunsztoljuk.
Forrás: Harmonet.hu http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=187&alrovat=235&cikkid=13989&harmo=510443
| |