|
Uborka: a szépítő, frissítő zöldség - hidegen
A karcsú kígyóuborka az egyik legkedveltebb zöldségnövény, melyet egész évben kapni a piacon. A szabadföldi fürtös uborka sokkal ízesebb, és szinte egész nyáron szedhető.
Az uborkát szinte mindenki szereti, leginkább nyersen, a legkülönfélébb savanyúságok alkotórészeként, és főtt ételekben is megízlelhető.
A piacon, üzletben a hibátlan, sötétzöld, tapintásra kemény terméseket válasszuk ki. A későn termő zöldséguborkáknak sárgás végei is lehetnek, ez jellemző a majdnem túlérett, de még jóízű uborkára is. A friss uborkát tároljuk hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, a feldarabolt uborka vágási felülete hamar megfonnyadhat, ezért tekerjük fóliába, és úgy hűtsük.
Az uborka igen gazdag ballasztanyagokban, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat. Előnye, hogy nátriumban szegény és 10 dkg mindössze 15 kcal energiát tartalmaz.
Hűsítő nyári uborkaleves
Hozzávalók:
- 2 kisebb, vagy egy közepes kígyóuborka, - 2 narancs, - 1-2 citrom, - 5 dl borsos menta tea, - só, - mentalevél.
Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk vékony karikára, majd sózzuk be, és tegyük egy lapos tényárra, nyomtassuk le, hagyjuk állni húsz percig.
A narancsokat hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Az uborkáról öntsük le a levet, amit eresztett, és facsarjuk ki. A mentateát ízesítsük a citrom levével - ízlés szerint, majd adjuk hozzá a narancsot és az uborkaszeleteket. Hűtsük be.
Tálaláskor díszítsük friss mentalevekkel. Kalóriaszegény, üdítő nyári leves.
Forrás: origo.hu
| |