|
Hogyan ápoljuk a tavaszi virágokat?
Vágott vagy cserepes virággal szeretné szebbé varázsolni otthonát húsvétra? Tippjeinkből megtudhatja, hogyan élhetnek minél tovább illatos virágai!
A tavasz és a Húsvét közeledtével szeretnék még csinosabbá varázsolni otthonunkat, amelyben nagy szerepet kap a virág, mint dekoráció. A tavaszi virágok, mint a jácint, a tulipán vagy a nárcisz mind színükkel, mint bódító illatukkal a vidámabbá, élénkebbé teszik otthonunkat. Mégis, nem mindegy, hogyan ápoljuk őket, hoszen meglehet, hogy helytelen gondozással többet ártunk szépségüknek, mint hinnénk.
A vágott virág ápolása
A gyönyörű, illatos vágott virágoknál két naponta a szárak alját fél cm-rel ajánlott kurtítani, így a virág frissül, könnyebben szívja magába a folyadékot. Szintén két naponta érdemes a vizet is kicserélni a vázában, így akár több, mint egy hétig is virágozhat lakásunk dísze.
A cserepes virág ápolása
Tavasszal egymást érik azok az alkalmak, amikor jó eséllyel térünk haza szebbnél szebb cserepes hagymás virággal. Legnépszerűbbek a mini kaspóba ültetett jácintok, de nem ritka a különféle krókuszok, tulipánok variációi, dekoratív átlátszó üvegbe ültetve.
Minden csoda három napig tart, kivéve ha...
Ez különösen igaz ezekre az érzékeny, hagymás virágokra. Mit kell tennünk, hogy elvirágzás után is megmaradjon a hagyma, és lehetőleg jövőre is virágozzon?
Otthon lehetőleg közepesen páradús helyen helyezzük el. Ne a nappali száraz légterében, de ne is a fürdőszobában. Legjobb ötlet két ablak közé tenni: itt nincs túl meleg, és kellemes mikroklíma tud kialakulni.
Keveset, de rendszeresen öntözzük, de virágot, és a hagymát lehetőleg ne érje víz. Mivel nagyon kicsi a talaj mennyisége, ezért nekünk kell gondoskodni a folyamatos vízpótlásról.
Ilyen körülmények között akár hetekig is nyílhat teljes pompájában cserepes, hagymás virágunk. Azonban előbb vagy utóbb a virágok elkezdenek hervadni, a zöld leveles hajtások pedig sárgulni. Ilyenkor az öntözés mennyiségét csökkentsük, és érdemes növényünket hűvösebb helyre vinni, például a lépcsőházba vagy a pincébe.
Nem szabad sem a száradó virágzatot, sem a lassan visszaszáradó levélzetet levágnunk, eltávolítanunk. Ezekből ugyanis a felhalmozódott értékes tápanyag visszahúzódik a hagymába.
Több hét vagy hónap után a virágzat és a levélzet teljesen elszárad, és ekkor már le is vághatjuk a hagymáról.
Érdemes év közben is kiültetni hagymánkat, hogy a melegebb évszakokban tudjon akklimatizálódni kertünkben, vagy a balkonon (a hagymák többsége importból érkezik hozzánk, és ha azonnal kitennénk őket a szabadba, valószínűleg elpusztulnának).
Ha újra elültetjük növényünket, mindenképpen tápanyagokban gazdag, laza humuszos talajt biztosítsunk neki.
Forrás: pink.hu
| |