Gyümölcsös hűsítők házilag
A fülledt melegben nagyon fontos, hogy elég folyadékot fogyasszunk. Enni se nagyon van kedvünk, csak frissítő ételekre vágyunk. Használjuk ki a nyári gyümölcsszezont, és főzés helyett keverjünk ivóleveket vagy gyümölcsös teákat.
Dinnyekoktél
Hozzávalók: - 15 dkg sárgadinnye, - 1 dl víz, - 1 kiskanál méz (vagy egy csepp édesítő) - citromlé.
A dinnyéből karalábévájóval kivágunk néhány gömböt, meglocsoljuk citromlével, egy kis mézzel és betesszük a hűtőbe egy kicsit. A maradék dinnyét a vízzel összeturmixoljuk, majd a dinnyegolyókat pohárba tesszük, erre öntjük a turmixot. Pár csepp rumaromával bolondíthatjuk.
Csipkelimonádé
Hozzávalók: - csipketea, - csipkeszörp, - citromlé.
A csipketeát langyosan vagy hidegen elkeverjük a szörppel, a citromlével ízesítjük. Behűtve kellemes üdítőital.
Ribizli-bólé
Hozzávalók: - 15 dkg ribizli, - 3 teáskanál méz, - 2-3 dl ásványvíz.
A ribizli felét szitán áttörjük, majd összekeverjük a meghagyott ribizli szemekkel. A mézzel édesítjük, és tálalás előtt felöntjük az ásványvízzel. Egy-két csepp rumaromával is ízesíthetjük. Bármilyen piros gyümölcsből, de vegyesen is elkészíthető. A savanykás gyümölcsöktől üdítő hatású lesz.
Cseresznye-meggy turmix
Hozzávalók: - cseresznye és meggy fele-fele arányban, - zsírszegény tej, - méz.
A hozzávalókat addig turmixoljuk amíg a koktél egynemű nem lesz. Kellemes ital, a cseresznye édességét feldobja a meggy savanykás íze.
Egészségbomba
Hozzávalók: - 10 dkg alma, - 10 dkg sárgarépa, - 10 dkg cékla.
A lereszelt hozzávalókat tegyük gyümölcscentrifugába, és nyerjük ki a levét. A friss gyümölcslevet érdemes azonnal elfogyasztani, hogy ne romoljon a vitamintartalma. Reggeli italként a legjobb a hatása. Ne adjunk hozzá édesítőt.
Hűsítő paradicsomital
Hozzávalók: - 10 dkg paradicsom, - egy darabka zeller, - 1 fél alma, - 1 kiskanál vágott petrezselyemzöld, - 1 kiskanál tökmagolaj, - 1 dl víz.
A meghámozott, feldarabolt paradicsomot az almával, zellerrel, az olajjal és a petrezselyemmel, és a vízzel összeturmixoljuk. Hosszú pohárba töltjük, jégkockát dobunk bele, és petrezselyemmel díszítjük.
Joghurtos uborka
Hozzávalók: - 1 kovászos uborka vagy nyers uborka, - 1 pohár joghurt, - 1 kiskanál vágott kapor (ha nyers uborkát használunk, akkor egy csipet fokhagyma-só, vagy egy fél gerezd fokhagyma.)
A meghámozott uborka felét összeturmixoljuk a joghurttal, fűszerekkel. A maradék uborkát apró kockákra vágva keverjük bele. Kaporral megszórva, jól behűtve tálaljuk akár leves helyett is.
Forrás: origo.hu
|