Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Kapcsolat
     
Hasznos infók


Ön tudta?
A talajról - röviden
Tavaszi növényápolás
Nyári növényápolás
Őszi növényápolás
Szárítsunk virágot!
Kérdések és válaszok
A hónap növénye
Természeti jelenségek
Hűsítő tippek
Kreatív sarok

     
Mit hogyan...

Ültetés
Öntözés
Szobanövények fürdetése
A metszés
Eszközök ápolása

     
Szakmai infók


Könyvajánló
Szaklapok

     
Látogatóink
     
TOP 1000
     
Websas
websas.hu
     
Gasztro kalandozások
Gasztro kalandozások : Hogyan készül a fehérbor?

Hogyan készül a fehérbor?

Borkurzusunk első fejezetében a bor világának alapvető fogalmaival ismerkedtünk meg, most eggyel tovább lépünk, és lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készül napjainkban a fehérborok többsége.



Kezdjük rögtön egy kis kitérővel. A fehérbort értelemszerűen fehérszőlőből készítik, bár meg kell jegyeznünk, ez alól is van kivétel. Kékszőlőből is lehet ugyanis fehérbort készíteni, egyre gyakrabban találkozhatunk például a Pinot Noir White felirattal a címkéken, márpedig a pinot noir ugyebár kékszőlő.

Hogy mégis tudnak belőle fehérbort készíteni, az csakis úgy lehetséges, hogy a szüretet követő bogyózás után a szőlő azonnal présbe kerül és nem történik héjon erjesztés.
Kicsi színanyag így is kiválhat persze, lehet némi halványrózsaszín árnyalata is az így készített pinot noirnak, de ez esetben jellegét tekintve alapvetően fehérborral állunk szemben.

Az itt következő folyamat nagy vonalakban, általánosságban írja le a fehérbor születését. Alapvetően a reduktív fehérbort készítik az alább leírtak szerint.

A gondosan nevelt, érett szőlőt körülbelül 18-20 kilós műanyag ládákba szüretelik, lehetőség szerint ügyelve arra, hogy a fürtök ne sérüljenek, a bogyók héja ne szakadjon fel idő előtt. Képzeljük el, hogy egy korszerűen felszerelt borászatban vagyunk, ahol a szőlőfürtökkel, szőlőlevekkel, katicabogarakkal és egyéb, nem feltétlenül odaillő szennyeződéssel együtt szállítószalag juttatja a szőlőt az úgynevezett zúzó-bogyozó gépbe.

A zúzó-bogyózó gépben vízszintesen fekvő, leginkább gigantikus fúrófejhez hasonlító hengerek dolgoznak-forognak, melyek a bogyókat elválasztják a szártól, illetve a fürttől.
A bogyó nélküli szárat általában összegyűjtik és jó esetben trágyaként visszakerül az ültetvényre. A héjból, bogyóhúsból álló sűrű levet átszivattyúzzák az úgynevezett pneumatikus présbe.

A modern pneumatikus prések belsejében található gumimembrán a bogyóhúst finoman nekipréseli a rozsdamentes acélból készült, perforált hengernek, a magokat azonban nem sérti meg, nehogy a bennük található tannin (csersav) kioldódjon. A must lecsöpög a prés alján található gyűjtőtálcába.

Innen a mustot szivattyú segítségével juttatják tovább a rozsdamentes, hűthető ülepítőtartályokba.

A mustot gyakran fedik be ilyenkor ún. széndioxid-párnával, hogy az esetleges oxidációtól megvédjék. A must ülepítését többnyire enzimek hozzáadásával végezik, aztán nagyjából huszonnégy óráig békén hagyják.

A megtisztított mustot szabályozható hőmérsékletű, rozsdamentes acéltartályokba szivattyúzzák, fajélesztő kultúrával beoltják. A hőmérséklet fontos szerepet játszik ilyenkor, általában alacsony hőmérsékleten végzik a műveletet (nagyjából 12-17 Celsius fokon), így tudják megőrizni a szőlő friss, üde, gyümölcsös aromáit. Az erjesztés ideje lehet néhány nap vagy akár egy hónap is.

Itt kell megjegyeznünk, hogy több nagy komoly fehérbort fahordóban erjesztenek, amelyben aztán majd érlelik is őket. Ilyen például az Oremus Mandolás Furmintja vagy
Légli Ottó Landord névre hallgató chardonnay-ja is.

Az erjedés befejeztével a bort a seprőről acéltartályba vagy fahordóba átfejtik.
Alacsony hőmérsékleten tartják, hogy ne veszítsen a frissességéből. Ezután a különböző fajtákat házasíthatják is, aztán következik a stabilizálás, ami rendszerint hidegkezeléssel történik.

Utána a bort megszűrik, hogy mindenféle baktérium és esetleg lebegő részecske végleg távozzon. A tükrösen csillogó, tiszta bort végül palackozzák, címkézik, és útjára bocsátják, hogy végül a borisszák asztalán landoljon.

Nagy vonalakban valahogy így készül a fehérbor. Az itt vázolt menetrend leginkább a nagy mennyiségben készített, reduktív fehérborokra igaz.

A fahordós érlelésű, kézműves, nagy testű fehérborok készítésének még számos, előttünk is ismeretlen műhelytitka lehet, ezeket talán úgy lehet megfejteni, ha bebocsáttást nyerünk egy ilyen jellegű pincészetbe, és a borász lépésről lépésre bemutatja nekünk, miként készíti a borát.








Forrás: deluxe.hu

     
Számláló
Indulás: 2005-11-28
     
Jelenleg
látogató néz minket
     
A nap képe
     
Ajánlatunk


Variációk virágcserépre
Dekoratív
Március a kertben
Tavaszváró dekor-tippek
A világ kertjei
Szépüljünk!
A hét kérdése
Illatcsodák
Kreatív ötletek
Hírek, információk
Ön tudta?
Kérdések és válaszok
Kisokos
Gasztro kalandozások
Kreatív sarok

     
Várható időjárás


Köpönyeg
MetNet
Fonyód

     
Feliratkozás Hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Naptár
2024. Október
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
     
Statisztika
     

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!