Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Kapcsolat
     
Hasznos infók


Ön tudta?
A talajról - röviden
Tavaszi növényápolás
Nyári növényápolás
Őszi növényápolás
Szárítsunk virágot!
Kérdések és válaszok
A hónap növénye
Természeti jelenségek
Hűsítő tippek
Kreatív sarok

     
Mit hogyan...

Ültetés
Öntözés
Szobanövények fürdetése
A metszés
Eszközök ápolása

     
Szakmai infók


Könyvajánló
Szaklapok

     
Látogatóink
     
TOP 1000
     
Websas
websas.hu
     
Gasztro kalandozások
Gasztro kalandozások : Cognac, az élet vize

Cognac, az élet vize

A cognac nevét a francia Charente folyó partján fekvő Cognac városról kapta.



A nedű születésének receptje a következő: végy egy kedvező éghajlatot, adj hozzá jó termőtalajt, napfényes dombokat. Bolondítsd meg az egészet egy hajózható folyóval,
s fűszerezd mindezt némi kereskedői érzékkel. Eredményül az egyik legnemesebb, aranysárgás színű, selymes ízű párlatot kapjuk, melynek neve: cognac.

A kezdet kezdetén a Bordeaux-régiótól közvetlenül északra elterülő Charente vidék földesurai szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkoztak. Kihasználva a folyó adottságait, angol és holland kereskedők Európa északibb területeire szállították a jó minőségű francia bort. Az ital alacsony alkoholtartalma miatt nehezen viselte a viszontagságos utazást, és gyakran hamarabb megromlott, minthogy elérte volna úti célját. A nedű első lepárlása (desztillálása) a minőség megóvása érdekében történt. Később, a 17. század során vált a lepárlás, majd a kettős lepárlás mindennapossá, melyre a szükség kényszeríttette a gazdákat.

Az abszolutizmus és a gazdag udvartartás komoly terheket rótt az államkincstárra, így a király korábbi trükkjéhez, az adóemeléshez folyamodott. A mind több jogot követelő alattvalók azonban nem vették jó néven az udvar megszorító intézkedéseit. Charente és a szomszédos Charente-Maritime megye szőlő- és bortermelői megelégelték a terheket, és adóenyhítésért folyamodtak. A bor azonban nem került a kedvezményezett termékek közé. Ezért a gazdák portékájukat nem adóköteles borként, hanem párlatként vitték a piacra, melyet az egyszerűség kedvéért a folyó partján elterülő városról cognacnak kereszteltek.

Cognac tehát ma is csak az az ital lehet, amit a franciaországi Charente folyó vidékén, a meghatározott hat övezet ("cru") lankáin termelt szőlőből, és az ebből készült, savanyú borokból, a helyileg párolt "élet vizéből" (eau-de-vie-ből) állítanak elő, és a helyi pincék tölgyfahordóiban érlelnek, sokszor évtizedeken keresztül. Minden egyéb borpárlat csak brandy néven kerülhet forgalomba.

A cognac hagyományos előállítása az idők során nem változott, s ma is szigorú előírások szerint történik. Többnyire az Ugni blanc, kisebb részben a Folle Blanche és a Colombard szőlőfajtákból készül. A lepárlótartályba 25 hektoliternél több nem kerülhet egyszerre.
Az erjesztett szőlőlét két fokozatban desztillálják, mindez körülbelül huszonnégy órán át tart. Az első az úgynevezett nyerspárlat (brouillis), amelynek alkoholtartalma 24-30 százalék. Ezt ismét desztillálják, de az elő- és utópárlatot különválasztják, s csak a középpárlat, a "le coeur" (a szív) kerül felhasználásra.

A keletkezett desztilláció a finompárlat. Ennek a lepárlásnak az eleje gyakran 80-90 százalékos, ezért ilyen formában nem használható fel. Csak a 69-72 százalékra csökkent alkoholtartalomnál kezdődik a cognac. Annak ellenére, hogy a francia bortörvény csak alsó határt szab (40 százalék), gyakorlatilag 60 százaléknál magasabb alkoholtartalmú cognac nincs forgalomban, a legtöbb márka alkoholtartalma pedig 40-46 százalék között van.

Az italt 350 literes tölgyfahordókban érlelik. Az érlelés alsó határa két, két és fél év, de egyes párlatok esetében akár egy évszázadnyi is lehet. Ez idő alatt a nedű utolérhetetlen ízt és zamatot vesz fel. Hektoliterenként és évtizedenként az ital általában fél kilogramm értékes anyagot von ki a fából, s a hordónak köszönhetően színe is egyre sötétebb lesz.

Az érlelő épületek fala az idők során ugyancsak feketére színeződik, amiért egy speciális gombafajta a felelős. Ez a faj a hordókból kiszivárgó párából él, méghozzá igen jól, mivel évente átlagosan 2-3 százalék, azaz 23 millió palacknyi cognac párolog el ily módon.
Ezt a franciák tréfásan "la part des anges"-nek, az angyalok részének nevezik. Ez számít a "második legnagyobb piacnak", mivel ennél nagyobb mennyiséget csak az Egyesült Államok számára értékesítenek.

A fogyasztóhoz kerülő ital - kevés kivétellel - több évjárat és több termőhelyről származó párlat házasítása, cuvée-je. A házasítást az úgynevezett "orrok" végzik. A mesterség apáról fiúra száll, és különleges illatérzéket követel. A cognacnál nem az évjárat, hanem a házasításban részt vevő párlatok kora játszik döntő szerepet - erről kapják elnevezésüket is. A jelentős márkák, így a Hennessy, az Otard, a Courvoisier, a Remi Martin mind sajátos, össze nem téveszthető zamattal és illattal rendelkezik.

A palackozott konyak címkéjén gyakran szerepelnek csillagok, illetve betűk. Ezek jelölik az érlelési időt, a minőséget. Az osztályozás legalsó lépcsőfoka a V.S. (Very Special) jelzésű, a három-öt évig érlelt italok, melyek háromcsillagosak. A következő fok a V.O. (Very Old) és a V.S.O.P (Very Special Old Pale vagy Very Superior Old Pale). Ezeket az ötcsillagos cognacokat öt-tíz évig érlelték.

A több évtizedes párlatok viselhetik a X.O. (Extra Old) jelölést. Ezeken márkanevek is szerepelhetnek, például Cordon Bleu, Extra vagy Klasszikus Napoleon. Mivel nincs mindenkire nézve kötelező, egységes szabály a jelzések sem egységesek.

Az első cognac-cég alapítása Richard Hennessy, ír származású katonatiszt nevéhez fűződik, s a családhoz kapcsolódik az első osztályozás bevezetése is. Világszerte könnyen felismerhető jelölést keresett, s mivel megtetszett neki az ablakkilincset díszítő csillag, ezt alkalmazta palackjain is.







Forrás: deluxe.hu

     
Számláló
Indulás: 2005-11-28
     
Jelenleg
látogató néz minket
     
A nap képe
     
Ajánlatunk


Variációk virágcserépre
Dekoratív
Március a kertben
Tavaszváró dekor-tippek
A világ kertjei
Szépüljünk!
A hét kérdése
Illatcsodák
Kreatív ötletek
Hírek, információk
Ön tudta?
Kérdések és válaszok
Kisokos
Gasztro kalandozások
Kreatív sarok

     
Várható időjárás


Köpönyeg
MetNet
Fonyód

     
Feliratkozás Hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Naptár
2024. Október
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
     
Statisztika
     

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!