|
Milyen olívaolajat vásároljunk?
A zöld arany, azaz az olívolaj minőségét számos tényező befolyásolja, ilyen például az is, hogy a bogyók mennyire voltak érettek a szüreteléskor, mennyi idő telt el a szedéstől a feldolgozásig, s nagyon fontos, hogy mennyi idős fáról származik.
A minősítést kémiai tesztekkel végzik, a savasságuk alapján sorolják kategóriába. De lássuk, milyen fajták közül választhatunk, és melyik a legjobb?!
Extraszűz olívaolaj A bogyókat kézzel szüretelik, a legjobb minőségű olajat hidegen sajtolják, így savassága csupán 1%, vagy még kevesebb. A színe és az íze is tökéletes!
Szűz olívaolaj Aromája és íze tökéletes, savassága maximum 2%, ami pont a 2. helyezésre elég.
Olívaolaj Savassága kevesebb, mint 1,5%, finomított és szűz olaj keveréke, íztelen és szagtalan.
Sansaolaj (olajpogácsa-olaj) Ez egy finomított olaj, melyet a sajtolás után visszamaradt olajpogácsából vonnak ki. Savassága 1,5%, szűz olajjal ízesítik.
Forrás: hotdog.hu
| |