|
Vakok készítettek bort
Szaglásukat, emlékezetüket és ízlelésüket használják a világtalanok arra, hogy vegyészeti eljárások nélkül javítsák boraik minőségét a spanyolországi La Riojában.
La Rioja vidéke egyébként is méltán világhírű kiváló borairól, ám most egy egészen különleges nedű is napvilágot látott a spanyol szőlőtermő vidéken. A hagyományos ipari termelésben vegyi elemzéseknek vetik alá a borokat, hogy elkerüljék a problémákat.
Ám a riojai egyetem Borászati Karán már három éve folyik a vakok képzése Antonio Tomás Palacios vezetésével, melynek segítségével képesekké válnak az intuitív borkóstolásra.
Így lehetővé válik az ital tulajdonságainak módosítása még a kémiai elemzés előtt. A vakok megtanulják megelőzni a gondokat, amely egy bornál felléphet, támogatni az aromáját és a struktúráját a jellemző paraméterek kizárólag érzékszervi felismerésével. Munkálkodnak az erjesztés hőfokán, a levegőztetés mértékén, a gyümölcshéj és a magok áztatási idején, a seprő minőségének értékelésén, és hordótípus kiválasztásán.
Gonzalo Gonzalo borász egy egész kísérleti pincészetet létrehozott, ahol csak világtalan borkóstolók dolgoznak, a címkéken pedig Braille-írással is feltüntetik a nedű jellemzőit. A lazaruswine.com oldalon bárki megtekintheti, sőt meg is vásárolhatja termékeiket.
Forrás: Hirszerző.hu
| |