A Barista világszerte olyan embert jelent, aki a kávé alapú italok készítésének szakértője.
A kávé készítés művészete, olyan terület a vendéglátásban, mely korábban feledésbe merült és csak a kilencvenes években tört elő újra. Maga a szó olasz eredetű és bárost jelent. Pult mögött tevékenykedik, lesi a vendégek minden mozdulatát és kényezteti vendégeit remek, ízletes alkotásaival.
Minden szakágnak megvan a maga szakértője:
- Borok mestere – Sommelier - Italok, koktélok szakértője – Bartender vagy mixer - és természetesen az eszpresszók tudósa – a Barista.
Munkájuk természetesen nagyban hasonlít, de mégis távol áll egymástól, hisz mindegyik egy-egy szakterületre összpontosít a vendéglátásban.
A kávé mester egyszerre ért a kávégépekhez, – azokat karban tartja és ápolja – a kávé tárolásához, kiválasztásához, darálásához, elkészítéséhez és nem utolsó sorban díszítéséhez, felszolgálásához.