Fűszer vagy gyógynövény a petrezselyem?
Szinte naponta használjuk a főzéshez, hiszen az egyik legismertebb fűszernövényünk a petrezselyem de tudjuk-e hogy mint gyógynövény is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik?
A Balkán félszigetről származó petrezselymet, mint fűszernövény hazánkban is nagy sikert aratott. Ám ennek a kis zöld levélkének a kellemes ízén és aromáján kívül több jó tulajdonsága is van, amiért érdemes felhasználni a konyhában.
Egy csokor petrezselyem pl. több C vitamint tartalmaz, mint a paprika, ezen kívül magas a karotin tartalma is.
A petrezselymet egész évben felhasználhatjuk levesekbe sültekhez vagy főzelékbe, sőt akár mi magunk is nevelhetünk otthon a konyhában növényt így egész évben friss fűszernövényhez jutunk.
A petrezselyemmel készült ételnek mindig kellemes aromája van és friss tavaszi íz világot kölcsönöz az ételnek.
A leveleket kössük össze vagy aprítsuk fel nagyon apróra és csak a főzés legvégén tegyük bele az ételbe, mert különben elveszti az értékes hatóanyagok túlnyomó részét.
A petrezselyemmel díszíthetünk különböző hidegtálakat tojásos ételeket vagy főtt ételt, szendvicseket.
Ha mi magunk nem szeretnénk, növényt nevelni a konyhaablakban a zöldségesnél vegyük meg a csokorban árult petrezselyem zöldet, amelyet otthon a hűtőszekrénybe, műanyag zacskóba tárolhatunk. Ha szeretnénk, hogy sokáig friss és üde zöld maradjon, tegyük a csokor zöldet egy pohár vízbe és így tegyük be a hűtőbe. De a kissé fonnyadt petrezselyem is hamar felfrissül, ha hideg vízbe áztatjuk tíz percre.
A nagyobb mennyiségű fel nem használt zöldet sütőben vagy napon szárítsuk, meg majd tegyük egy üvegbe. Jégkocka tartóba is lefagyaszthatjuk, az összeaprított zöldet ezután már csak egy jégkockát kell az ételhez adnunk.
A petrezselyem a C vitaminon kívül illóolajokat is tartalmaz valamint E vitamint és színanyagot. A gyökere és levele vízhajtó hatású így vesebetegségnél hatásos gyógymód lehet. Nyáron a darázs vagy méhcsípés helyét dörzsöljük, be friss petrezselyem zölddel így a csípés helye nem dagad meg.
Hölgyek részére a szépségük megőrzése érdekében érdemes petrezselymet használni. Egy kanál levelet zúzzunk, péppé majd adjunk hozzá egy kanál tejszínt, kevés mézet és kenjük fel arcbőrünkre.
Hagyjuk a pakolást 10 percig a bőrön majd langyos vízzel mossuk le. Nyáron a leégés ellen, ha már megtörtént a baj és bőrünk kipirult a naptól, tegyünk rá friss petrezselyem pépet, amely enyhíti az égési sérülés tüneteit és fájdalmait.
Tehát a petrezselyem nem csak egy egyszerű fűszer, hanem egy igen sokoldalú hasznos gyógynövény is.
Forrás: kertvarazsmagazin.hu