|
Milyen szerepe van az illatnak a csokor kiválasztásakor?
A virágillatok szerepe növényválasztáskor szinte ugyan olyan fontos, mint a látvány. Ha kapunk egy csokrot, szinte az az első, hogy egy mélyet beleszippantunk az illatába.
Egy felmérés szerint, a vevők több mint egyharmada inkább olyan vágott virágot választ, ami kellemes illatával is csábít.
Nem véletlen, hogy a parfümipar is folyamatosan azon munkálkodik, hogy hűen visszaadja a friss virágok illatát. Ugyancsak elismert tény, hogy a természetes illatok kedvező hatást gyakorolnak érzelmeinkre és általános közérzetünkre. Talán legismertebb a levendula nyugtató hatású aromája, a citrusfélék frissítő, vagy az eukaliptusz baktériumölő tulajdonsága.
A termesztett vágott virágok gyakran kevésbé illatosak. Ennek az az oka, hogy túl sok kritériumnak kell megfelelniük (például hibátlan külső, bő hozam, vázatartósság, élénk szín, kártevők és kórokozók elleni rezisztencia), így a nemesítés során gyakran elvesznek az illatokért felelős gének. E nem kívánt mellékhatás ellen fogtak össze a termesztők és a nemesítők azzal az elhatározással, hogy újra visszacsempésszék az illataromákat a nagyüzemileg nevelt virágokba.
A munka több mozzanatból áll. Első lépésként az egyes virágokat és aromás levélzetű növényeket a parfümiparban használatos illatkategóriákba osztották, mint amilyen az édes, fűszeres, fás, egzotikus stb. A felmérés alatt érdekes tapasztalatokat szereztek, miszerint a fehér vagy halvány, pasztell árnyalatú virágokat kimondottan erősen aromásnak találták (erre példa a fehér liliom, tubarózsa, jácint vagy a tazetta nárcisz). Kivételek persze itt is vannak: a frézia, annak ellenére, hogy sötétbordók vagy lilás árnyalatúak a szirmai, talán az egyik legerősebb esszenciájú virág.
Lássuk, hogy az egyes illatkategóriákba mely növények tartoznak:
Fűszeres/borsos illatú:
-Krizantém (Chrysanthemum) -Rekettye (Genista) -Orbáncfű (Hypericum) -Törökszegű (Dianthus) - édes szegfűszeg aromájú -Kerti viola (Matthiola)
Citromos:
-Mimóza -Viaszág (Wax) Chamelaucium - citrom és marcipán illatú -Örömke (Eucharis) -Citrusfélék
Édes/virágos illatú:
-Borvirág (Bouvardia) -Szegfű (Dianthus) -Frézia (Freesia) -Jácint (Hyacinth) -Orgona (Syringa) -Gyöngyvirág (Convallaria) -Rózsa -Lángvirág (Phlox)
Aromás:
-Kapor (Anethum graveolens) ánizsos illat -Eukaliptusz levélzete -Levendula, Majoranna, Rozmaring -Kamilla (Chamomille) -Gyöngyike (Muscari)
Nehéz, egzotikus illatú:
-Gardénia (Gardenia) -Liliom (Lilium) -Nárcisz (Narcissus) -Tubarózsa (Polianthes) -Koszorúfutóka (Stephanotis)
Ha tudja, hogy a megajándékozandó milyen illatot szeret, akár a fenti listára is hagyatkozhat a választáskor.
Forrás: Édenkert.hu
| |