| Kisokos : Mi micsoda? Az acai bogyó |
Mi micsoda? Az acai bogyó
Az açai bogyó, az Amazonas vidékéről származó tökéletes gyümölcs.
Nagyon gazdag tápanyagokban, mint az aminosavak, létfontosságú zsírsavak (Omega zsírsavak), vitaminok (C,E vitamin), ásványi anyagok, nyomelemek. A gyümölcsök közül növényi tápanyag összetételében a legjobb antioxidáns. (flavanoidok)
A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerzői, a Texas AgriLife Kutatóintézet tudósai azt találták, hogy a bogyó leve és húsa is értékes antioxidásnokat tartalmaz.
Az acait használják gyümölcslevekhez, üdítőkhöz, zöldségturmixokhoz, jégkrémekhez és diétás étrendkiegészítőkhöz. "Az acai kevés cukrot tartalmaz, az íze pedig a vörösboréra és a csokoládééra hasonlít" - mondta Dr. Susanne Talcott, a tanulmány vezető szerzője, aki a texasi A&M Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Tanszékének docense is.
Hozzátette, hogy korábbi kutatások már vizsgálták, hogyan szívódnak fel az antioxidánsok más termékekből, de senki nem vizsgálta az acait. Boltunkból meg is rendelheti a növényből készített italt! Az Egyesült Államokban anyagcsere-fokozóként, fogyasztószerként és erőnövelőként használják az acait, melyet a brazil esőerdőkben az akár 20 méter magasra is megnövő acaipálmákról szednek.
Maga a gyümölcs akkora, mint egy nagyobbfajta áfonyaszem, ám csak a legkülső rétegek ehetőek. Dr. Talcott és férje, Dr. Steve Talcott 2001 óta kutatják az acai antioxidáns- és tápanyagtartalmát, első közleményük 2004-ben jelent meg. Későbbi kutatásuk igazolta az acai hatását a daganatos sejtek ellen is. A C-vitaminhoz hasonlóan azonban ezekből sem képes tárolni a szervezet.
Forrás: jocsoki.hu
| |