Hasznos tippek a megfelelő bor kiválasztásához
A megfelelő ételhez a megfelelő bort kell felszolgálni - ezt szinte mindenki tudja. Ahogy azt is, hogy a savanyú ételekhez a savas bor dukál, a fűszeres ételeket testes fehér vagy vörös borokkal öblítjük, az édesekhez pedig az édes borokat kínálunk. De milyen bort vegyünk az adott típusokból? Íme egy kis segítség, hogy ne tévedjünk nagyot.
Kezdésnek egy pár tradícionális magyar szabály, ami szinte minden borozóban, pincészetben is megtalálható:
- Bort sose igyál éhgyomorra! - Borivás előtt ne egyél édes ételeket! Ügyelj a borfajták hőmérsékletére! - Bort mindig megfontoltan, lassan igyál! Apró kortyokkal élvezd a bor zamatát! - A nemes borokat csak tisztán igyad! - Tarts mértéket borivásban! - Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is! - Szeresd, de légy erősebb a bornál!
Borivás közben gondolj arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borba n!
Mit kínáljon és igyon az, aki ad a minőségre?
A vörös borokat illetően a Merot és a Cabernet Franc is közkedvelt a Cabernet Sauvignon-on kívül. A házasított Cuvée borok szintén nagyon kellemesek.
A fehér boroknál a Chardonnay, és a könnyebb fehérek mellett a furmint lesz egyre közkedveltebb. A nyári esték elengedhetetlen szereplője a Rosé, ezen belül is van többféle, alkalomhoz és étkezéshez illően. Lehet választani testes, vagy üde, enyhén szénsavas, és fröccsnek való közül.
A legfrissebb nemzetközi trendet még nem tudhatjuk, de mostanáig a 2004-es Brunello di Montalcino, a toszkán Tua Rita, Sassicaia, a burgundiai Échezeaux nagyon méltatott borok az értők körében.
Jó kritikát kapnak Ausztria fehér borai, például a Wachau.
A trendeket nem árt tudni, ha szeretnénk valakit lenyűgözni, vagy ünnepelni, de a legfontosabb hogy szeressük a bort, amit iszunk - ahogy azt a borivók parancsolatai között is olvashattuk - és igyekezzünk ne csak ételekhez, hanem az összejövetelekhez is megfelelő bort választani:
1. Baráti összejövetelekhez meleg időben a friss, karakteres borok, esetleg fröccsök illenek.
2. Hideg időben, érlelt vörös óborok, vagy forraltbor a leghangulatosabb.
3. Randevúra- vagy olyan vacsorára, ahol jó benyomást szeretnénk kelteni - illatos fehér- vagy rozébort érdemes kínálni.
4. Fontos vendég tiszteletére minőségi óbort nyissunk ki.
5. Ünnepek alkalmával a gyöngyöző bor és a pezsgő az ildomos.
6. Üzleti, vagy szakmai találkozók alkalmával minőségi vörösborok, és diszkrét illatú, zamatos tájjellegű fehér borok keltenek jó benyomást.
7. Barátnők találkozóján, összejövetelén lágy, könnyű, édes borokkal vagy likőrborral lehet feldobni a hangulato t.
Forrás: édenkert.hu
|