Szerb szamártejből készül a legdrágább sajt
Friss levegőn tartott balkáni szamarak tejéből készítik a világ legdrágább sajtját. A szerbiai ezer eurós Pule sajt egyelőre szinte senkinek nem kell.
A legtöbben arra tippelnének, hogy a világ legdrágább sajtja egy svájci manufaktúra terméke, vagy aranyárban mért szarvasgombával készül. Az igazság azonban az, hogy a kilogrammonként 1000 euróért, azaz 266 ezer forintért kínált sajt Szerbiából származik.
A zasavicai Pule füstölt sajt magas árát az indokolja, hogy a környéken nevelt szamarak tejéből készítik, ez pedig igen drága. Annak ellenére, hogy a szamarak semmilyen különleges bánásmódban nem részesülnek, mint például a wagyu marhák, és étrendjük sem tér el egy átlagos balkáni szamárétól. Egy kilogramm sajthoz 25 liter balkáni szamártej kell, ami ezek szerint literenként nagyjából 40 euróba, azaz 10 700 forintba kerül.
A különleges sajtra sajnos egyelőre még a gasztrosznobok körében sincs kereslet, pedig olyan ételeket is hajlandóak megvenni, mint az ehető arannyal bevont szusi vagy a 7400 dolláros (1,5 millió forintos) Macarons Haute Couture.
A szamártejből készült luxustermék marketingjével egyelőre nem törődnek sokat a szamártartók, és még díszcsomagolás sem jár az ínyenc sajthoz. Mióta bemutatták a turisztikai vásáron, mindössze fél kilogrammra érkezett rendelés.
Forrás: deluxe.hu
|