|
Hogyan illik viselkedni egy borkóstolón?
Gyakran előfordul, hogy egy termelő (vagy másvalaki) meghív egy társaságot borkóstolóra, borbemutatóra.
![](//gportal.hu/portal/disznovenyek/image/gallery/1191058607.jpg)
Nagyon jó hangulat alakulhat ki egy ilyen, többé - kevésbé szakmai kóstolón is. Általános menetrend szerint a bemutatást a kóstolási sornak megfelelően vezeti le a házigazda. A sorozat végén a "Szent János áldás" ("búcsúpohár") következik.
Ekkor a bemutatott minták közül mindenki kaphat még egy pohárkával. Ennek legendája Szent János boráldásához kötődik. A borivók tízparancsolata alapján ez az a pohár, amivel megemlékeznek a szőlőt termelő és a bort készítő munkásról, megköszöni a társaság a kóstolást a házigazdának. Ez a "kötött" program vége.
A borkóstolás lépései:
1. Vegyen elő egy borospoharat. Ez fontos. Ne alázza meg a bort azzal, hogy vizespohárba, bögrébe vagy műanyagpohárba tölti.
2. Öntsön két ujjnyi bort a pohárba. Engedje szabadjára az érzékszerveit és a fantáziáját.
3. Nézze meg a színét. Milyen? Sötét? Világos? Átlátszó? Kristálytiszta? Homályos? Ködös? Próbálja meg a színt hasonlatba illeszteni. Olyan, mint... Cseresznye? Meggy?
4. Tegye le a poharat az asztalra, és körkörös mozdulatokkal mozgassa meg benne a bort.
5. A pohár felett szippantson egy jó mélyet. Mire emlékezteti a bor illata? Gyümölcsre? Milyen gyümölcsre? Ananászra? Almára? Mazsolára? Virágra? Milyen virágra? Rózsa? Jázmin? Akácfa? Minden lehet... fantázia kérdése.
6. Kortyoljon egyet. Forgassa meg a bort a szájában. Ne csak az ízét keresse, de a súlyát és a struktúráját, szövetét is. Selymes? Bársonyos? Durva? És az íze? Mire emlékeztet? Aszalt szilvára? Dióra? Pörkölt kávéra?
Ha ez megvolt, adja össze. Gondoljon arra is, hogy miből készült a bor, min ment keresztül, honnan, kitől jött. Kortyoljon még egyet és Élvezze!
A kóstolás alatt bizonyos szabályokat illik betartani:
- Ne dohányozzunk, ne rágózzunk a kóstoló ideje alatt, bárhol is legyen a rendezvény.
- Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a bemutató személy fel nem szólítja rá a társaságot.
- Mindig maradjon a poharunkban egy kortynyi, amíg az adott borról beszélünk, mert esetleg valaki észrevétele miatt újra meg kell kóstolnunk.
- Soha ne adjuk oda a nekünk kitöltött bort másnak, öntsük ki a kiöntőbe, ha nem kívánjuk elfogyasztani.
- A kiöntőben levő folyadékot ne próbáljuk elfogyasztani, ne is említsünk ilyet. Ez olyan lenne, minha a szemetesből étkeznénk.
- Illetlenség a bort el nem fogadni. Ilyenkor vagy a kóstoló előtt közöljük a problémánkat (gyógyszer szedés, gépjármű vezetés) a házigazdával, vagy kérjünk keveset a poharunkba és a kiöntőbe öntsük majd ki.
- Természetesen nézzük meg a színét és szagoljuk is meg.
- A visszakóstolás előtt ne koccintsunk, ne köszöntgessük egymást.
- Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre.
- Mindig reagáljunk a borra. A bor megköveteli, hogy szóljanak róla, de legalább a házigazdára vettet elismerő pillantással jelezni illik, hogy értékeljük a bort. A legnagyobb illetlenség, ha a bort "nem vesszük észre".
- Akármilyen is a bor, valami jót kell találni benne, azt kell megemlíteni, a problémákat csak akkor mondjuk meg, ha a házigazda nyomatékosan felszólít rá.
- A visszakóstolás poharával köszöntsük a házigazdánkat, és köszönjük meg a kóstolót.
- Ne vegyünk elő semmilyen ételt, "rágcsálnivalót". Csak a házigazda által felszolgált ételeket, italokat fogyasszuk.
- Pincében ne kopogtassuk a hordókat. Ez olyan, mintha a befőtteket mérnénk le a vendéglátó kamrájában, vagy a pénztárcájában levő pénzt számolnánk meg. Ez az egyik legnagyobb illetlenség.
- Ha az italhoz valamilyen ételt fogyasztunk, akkor ne szemeteljünk, ne morzsáljunk, mert a legapróbb maradékon is káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el, amelyek gondot okozhatnak a pincében.
A borivók tízparancsolata
Aki a kulturált borfogyasztáó kíván lenni, az fogadja meg az alábbi intelmeket. Bizton állíthajtuk, hogy a Borbarát Hölgyek és Urak e tanításokat soha sem szegik meg...
1. Bort sose igyon éhgyomorra! 2. Borivás előtt ne egyen édes ételeket! 3. Ügyeljen a borfajták hőmérsékletére! 4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyon! 5. Apró kortyokkal élvezze a bor zamatát! 6. A nemes borokat csak tisztán igyuk! 7. Tartsunk mértéket a borivásban! 8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszünk is! 9. Szeresse, de legyen erősebb a bornál! 10. Borivás közben gondoljon arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi nemes borban.
Forrás: noibortura.hu
| |