Mi micsoda? - A ghí
Az indiai konyha fontos összetevője.
Honnan származik?
A ghí tisztított vajat jelent, olyan zsíradékot amit a vajból hevítéssel nyernek. Az indiai konyha fontos összetevője, mindennapi életük része. Az ókori Indiában a gazdagságot szimbolizálta. Manapság Európában is egyre elterjedtebb, a csúcsgasztronómiában rendszeresen feltűnik. Megvásárolható készen de házilag is elkészíthető, gazdaságosabb is így.
Miért jobb ez az enyhén édeskés, mogyoróra emlékeztető ízű zsiradék mint a vaj? Nehezebben romlik mint a vaj, sokáig eltartható, sütésre is alkalmas. Az ayurvéda szerint fiatalító és hosszú életet adó hatása van.
Mit tartalmaz?
Fokozza az ételek ízét, elősegíti a tápanyagok felszívódását, segíti az agy működését. Az ayurvéda szerint a ghí összehangolja a testet és az elmét. Fiatalító hatású, hosszú élettartamot nyújt. Mindennapos fogyasztásra javasolt, de nem szabad nagy mennyiségben.
Piríthatunk benne fűszereket, amelyek hatását fokozza ez az eljárás.
Mi készüljön belőle?
Alkalmas főzésre és sütésre egyaránt. Például az eddig vajban sütött ételek új alternatívája lehet a ghí. Nem habzik és nem ég meg, így nem keletkeznek benne rákkeltő anyagok. Az indiai konyhában rendszeres hozzávaló, úgy vélik a rizs egy csepp ghível már mennyei eledellé lép elő.
Forrás: Harmonet.hu
|