|
Mi micsoda? Az okra
Ez egy indiai finom zöldségféle.
Honnan származik?
Trópusi, szubtrópusi tájakról származik, hiszen a növény növekedéséhez ez az éghajlat a legmegfelelőbb. Indiában és a Maláj félszigeten termesztik nagy területeken, de jelen van Ausztráliában, Amerikában is.
Nagyon szereti a meleget, 28-32 fokos hőmérsékletben érzi jól magát, így sajnos hazánkban nem számíthatunk nagy mennyiségű termesztésére. Régi múltra visszatekintő növény, hiszen már i.e. 2000-ben az Egyiptomból fennmaradt leletek is utalnak rá mint kultúrnövényre, sőt a Nílus mentén a mai napig vadon termő növény. Magyarországon a 80-as években kezdték megismerni.
Mit tartalmaz?
Az okra gazdag fehérjében, karotinban (az A-vitamin elő-vitaminja), 1, 2-, és C-vitaminban, továbbá sok kalcium és vas található benne. A vegetáriánus étrend tökéletes kiegészítője. Könnyen emészthető zöldféle, így ajánlott gyomorbántalmakkal küszködőknek, diétázóknak is.
Mi készüljön belőle?
A zsenge terméseit és magjait használják fel. Terméséből készülhet leves, zöldséges egytálétel, mártás, saláta, főzelék és savanyúság is. Magjait pedig őrölve pótkávéként hasznosítják, mert íze sokkal finomabb mint a cikóriáé. Húsos ételeknek is jó kiegészítője pl. a bolgár gyuvecs vagy a szír birkapörkölt szerves része.
Forrás: Harmonet.hu
| |