|
Mi micsoda? Az amaránt
Sokak számára ismeretlen, pedig már évezredek óta ismert Amerikában!
Honnan származik?
A Föld egyik legősibb növénye, amelyet már az aztékok is az inkák is ismertek. Így akkor egyértelmű, hogy Amerikából származik. Az európai hódítókkal érkezett meg Európába, úgy tartották, hogy az amaránt a pogány népekhez, rituálékhoz kapcsolódik. 1509-ben Cortez emiatt tiltotta be termesztését és fogyasztását. Talán ez a tiltás lehet az oka, ami miatt nem terjedt el sem Amerikában, sem Európában. A 70-es évektől őshazájában már foglalkoztak vele, Európában Németországban és Ausztriában terjedt el.
Hasznos és könnyen termeszthető növény, sokkal ellenállóbb mint a többi gabona, így bio módon is rendkívül jól termeszthető.
Mit tartalmaz?
Az amarántmag tartalmaz fehérjét, rostokat, kevés zsírt és vitaminokat, ásványi anyagokat. Fehérjében olyannyira gazdag, hogy több található benne mint a tehéntejben. A búza liszthez hasonlítva sokkal gazdagabb lizinben, vasban, kalciumban, cinkben és magnéziumban.
Mi készüljön belőle?
Lisztjéből készülhet sütemény, lepény és bármilyen pékáru. Jól hasznosítható például kekszek, aprósütemények sütéséhez valamint húsok és zöldségek panírozásához. Magját kipattogtatva egy kellemes, pörkölt ízű finomságot kapunk amelyet adhatunk müzlikhez, salátákhoz is. Főzhetünk belőle levest, kását és zöldséges ételeket is.
Forrás: Harmonet.hu
| |