|
Mi micsoda? A miso
Mi a miso? Egyre többet hallani róla, de mégis mire való? Most megtudhatja!
Honnan származik?
A japán konyha jellegzetes ízesítője, mely szójababból készül. Úgy, hogy rizst, árpát vagy búzát és sót adnak hozzá. Ezt a keveréket évekig erjesztik tölgyfahordókban, ebből lesz a miso pasta, mely egy pikáns, sós ízű pép. A japánok már régen használják, a belőle készült leves a tradicionális menü része.
Mit tartalmaz?
Nagy mennyiségű fehérje mellett tartalmaz még B-12 vitamint és az összes egyéb vitamint amit a szója is tartalmaz. Lezárva, hűtőben sokáig eltartható. Erősíti a legyengült szervezetet, betegek is fogyaszthatják. A vegetáriánus és makrobiotikus konyha rendszeresen használja. Rákmegelőző hatása is ismeretes.
Mi készüljön belőle?
Az üzletek keleti konyhával foglalkozó polcainál vagy speciális Ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben keressük. Ez a paszta alkalmas levesek készítéséhez, de ízesíthetünk vele salátaönteteket, szószokat, pácokat is. Kiváló például csirke vagy hal pácolásához.
Recept tipp:
Miso leves
Hozzávalók: 1 póréhagyma, két marék kínai kel, 3 ek. miso pasta A póréhagymát és a kelt egy kevés olajon kicsit megpárolom, ezután felöntöm 1 liter vízzel. A miso pasztával ízesítem és felforralom! Már kész is!
Betétként kínálhatunk hozzá főtt rizst
Forrás: harmonet.hu
| |