|
Mi micsoda? A noni
Hazánkban még kevéssé ismert a Tahitiről származó, aprócska, zöld gyümölcs - annak ellenére, hogy világszerte egyre többen esküsznek arra, hogy a belőle kivonható folyadéknak csodatévő hatása van. A sziget őslakói is régóta használják egészségük, szépségük megőrzésére.
Világszerte elsősorban a noni leve terjedt el – ennek magyarázata, hogy érés után a gyümölcs mindössze egy napig fogyasztható. A lé elkészítésére egész iparág épült: egy dinamikusan fejlődő amerikai cég kifejezetten az ital kinyerésére és palackozására specializálódott. Ennek köszönhetően a vállalat a tahiti lakosság negyedének ad munkát.
A noni a polinéz orvoslás alapvető kelléke, mivel számos jótékony hatása ismert. A helyiek meg vannak győződve arról, hogy több krónikus betegség is gyógyítható a segítségével. A tudomány alapvetően hatféle hasznos tulajdonságát tartja számon.
1. Az egyik legtáplálóbb gyümölcs, amely erősíti az immunrendszert.
2. Stimulálja az emésztőrendszert, ezért hashajtóként is előszeretettel alkalmazzák.
3. Kutatások bizonyítják, hogy antioxidáns tartalma még a szőlőmagénál is magasabb.
4. A nonifát a fájdalomcsillapítás fájának is nevezik: a gyümölcs kivonata 73 százalékkal hatékonyabb a fájdalom kezelésében, mint a morfium. Ezen kívül altatóként is bevált.
5. Számos, jótékony összetevőjének köszönhetően antibakteriális hatású.
6. A gyulladáscsökkentésben és a rák megelőzésében is jelentős sikereket értek el vele.
Forrás: OrientPress.hu
| |