A világ legdrágább desszertjei
Egy desszert árát nemcsak a különleges hozzávalók, a ritkaságnak számító kísérő párlatok és a kivételes kiszologálás emelheti az egekbe, hanem az ehető arany díszítések és a különféle drágakövek is, amelyeket az étkezés után a tehetős ínyencek természetesen magukkal vihetnek.
A legdrágább desszertek rangsorát a Forbes Traveler magazin állította össze. Több olyan méregdrága édesség megőrizte helyét a tízes listán, amelyet tavaly már bemutattuk, de felkerült a listára néhány újdonság is.
Ilyen például a jelenleg legdrágábbnak titulált Strawberries Arnaud, amelyet - előzetes kérésre - a New Orleans városába látogató milliomosoknak készítenek el. Az Arnaud's New Orleans francia negyedének mintegy 90 éve fennálló intézménye. Az étterem most egy ritka ékszerekkel és antikvitással foglalkozó M.S. Rau Antiques nevű céggel társult egy vagyont érő desszert erejéig.
A világ legdrágább édessége hat darab, mentával díszített, marinált eperből és krémből áll. Az 1,4 millió dolláros (250 millió forintos) árat egy 5 karátos rózsaszín gyémántgyűrű indokolja, amely egykor Sir Ernest Cassel, a híres brit bankár tulajdonában volt, aki a 20. század elején kora egyik leggazdagabb emberének számított.
A millió dolláros desszertet fehér kesztyűs pincérek szolgálják fel, ha valaki egyszer úgy dönt, hogy kifizeti ezt az összeget. Az édességhez egy külön jazz-zenekar is dukál és persze egy különterem, a Bourbon Streetre néző erkéllyel. A ház ajándéka egy 1825-ös Charles X kristályból készült likőrszett is, amelynek értéke 24 850 dollár (4,4 millió forint). Ha valaki egyszer megrendeli ezt a finomságot, úgy később más ritka ékszerrel fogják helyettesíteni a gyűrűt.
A Pierre Hermé Patisserie a világ egyik leghíresebb "haute patisserie" jellegű, kísérleti cukrászdája. Az idei lista harmadik helyén egy Macarons Haute Couture nevű, puszedlihez hasonlító alkotás áll. A vendégek saját maguk variálhatják az alapreceptet, de természetesen vannak korlátok. A párizsi cukrászda névadója, Pierre Hermé nem vállal mindent, hiszen bizonyos ízek egyszerűen nem illenek össze.
A 7400 dolláros (1,3 millió forintos) ár a desszertet fizikai valójában nem tartalmazza, hanem a személyes konzultációra vonatkozik, amelynek során a pastry séf egyeztet a vendégekkel. A számla végösszege a mennyiségtől függ, illetve attól, hogy mennyire nehéz beszerezni a hozzávalókat.
Az előző évi listában a cukrászat Révélation nevű, paradicsomos-mascarponés pâte feuilletée (leveles tészta) desszertjével szerepelt, de árának és különlegességének köszönhetően bekerült az Infini nevű desszert is a válogatott édességek közé. A 20 alkotórészből álló gasztronómiai alkotás középpontjában a parfümkészítésnél is használatos ámbra áll.
A bangkoki Chocolate Variation ("Csokoládévariációk") nevű desszert jóval olcsóbb árkategóriát jelent, a Lebua Hotel különlegessége "mindössze" 640 dollárba (115 ezer forintba) kerül. A szálloda Mezzaluna nevű olasz éttermében szolgálják fel.
Az összegért egy pezsgőalapú sorbet-t kapunk, ami a 2000-es évjáratú Louis Roederer Cristal Brut-ból készült, mellé arannyal bevont, ehető levelek, egy felespohárnyi creme brulée Perigord szarvasgombával, egy kis epres csokoládémousse, illetve egy szelet csokoládétorta kerülnek. A desszerthez jár egy pohárnyi a nagyon ritka és nagyon drága Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7 italból. Ebből a különlegességből a becslések szerint mindössze 1000 üveg létezik.
A lista negyedik új tagját, az aranyozott levéllel készült Semifreddót eredetileg csak speciális, zárt körű partikon szolgálták fel a manhattani Waldorf Astoria hotelben.
A hideg mousse mellé aranyleveleket, aszalt szilvát és vaníliás szarvasgombás habot kínálnak. Az 50 dolláros (9000 forintos) desszert annyira népszerű lett, hogy az étterem egy idő után felvette az étlapjára is.
Felkerült az idei listára a tavaly bemutatott Fortress Stilt Fisherman Indulgence, ami korábban az első helyen szerepelt, az ehető aranyból, sárgabarackból, körtéből, birsalmából és fügéből készült Szultán arany süteménye és a legendás bécsi King-size Imperial Torte is, amelyből az első szelet Ferenc Józsefnek készült.
Forrás: deluxe.hu
|