|
Mi micsoda? A maszala
Folyton bajlódik a fűszerezéssel? Máskor meg íztelen az étel? Készítsen mennyei fűszerkeveréket házilag! Masalák, avagy a híres-neves, vagy épp titkos fűszerkeverékek.
Készíthetjük otthoni használatra. Ha elutazunk, vagy ebédidőben nem vagyunk otthon, tini gyermekének pusztán az arányokat megtanítva jól jöhet egy kész fűszercsoda.
Ha nem kedveli a csípős ízeket a bors, chili arányát kicsit visszafoghatja, de itt az eredeti, belső hőt adó, ízletes, indiai fűszerkeverékeket, a maszalákat találja. Ajándéknak is kiváló. Töltse színes, festett, dekoratív üvegcsékbe és lepje meg vele szeretteit!
1. Alap maszala
- 1 csésze köménymag - 1/2 csésze koriandermag - 1 1/2 cm nagyságú fahéj - 6 nagy kardamom - 12 szegfűszeg
A fűszereket szárazon pirítsuk meg kislángon, majd porrá őrölve, rakjuk csavaros üvegbe. Szinte bármihez használható. Az étel típusa szerint még hozzá lehet fűszerezni a főzéskor.
2. Garam maszala
- 2 evőkanál fekete bors - 25 nagy darab fahéj - 80-100 darab szegfűszeg - 25 kardamom - 20 evőkanál koriander - 20 nagy babérlevél
Hámozzuk meg kardamomot és tisztítsuk meg a fűszereket. Egész finomra őröljük meg és jól keverjük össze. Légmentesen záródó üvegben tároljuk. Számos savanyú fogáshoz és zöldséges ételhez is használatos.
3. Fekete maszala
- 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék - 2 evőkanál olaj - 1 csésze koriandermag - 1 csapott evőkanál szezámmag - 1 csapott evőkanál köménymag - 2 evőkanál mák - 2-3 babérlevél - fél teáskanál mustármag - csipetnyi lepkeszegmag - 1 teáskanál szegfűszeg - 2 kis darab fahéj - 4 kardamom - 1 teáskanál asa-foetida - 1 teáskanál kurkuma por - 1 mokkáskanál vörös chilipor vagy erős őrölt pirospaprika - 1 púpozott teáskanál só - 1 teáskanál reszelt szerecsendió
Először 1 evőkanál olajban pirítsuk meg világosbarnára a kókuszreszeléket, majd tegyük félre. Utána szárazon pirítsuk meg a koriandermagot, szezámmagot, köménymagot és mákot, ezt is rakjuk félre. Ezután következik a babérlevél.
Ezt követően 1 evőkanál olajban pirítsuk meg a mustármagot, a lepkeszegmagot, a szegfűszeget, a fahéjat, majd a kardamom magvakat.
A pirított magvakat őröljük meg és keverjük össze a reszelt szerecsendióval. Keverjük ehhez a kókuszreszeléket, az asa foetidát, a kurkumát, a vörös chilit és a sót. Légmentesen lezárva csavaros üvegben tároljuk. Különleges ízű, ezért főételekhez adjuk.
4. Csát maszala
- 1/4 teáskanál asa-foetida - 1 teáskanál fekete bors - 2 teáskanál pirított köménymag - 1 teáskanál gyömbér por - 3 teáskanál mangó por - 1 teáskanál só - 2 teáskanál vörös chilipor vagy őrölt erős paprika
Keverjük az egészet jól össze és daráljuk finomra. Légmentesen zárható üvegben tároljuk. Pikáns és erős, gabonákhoz is jó.
Forrás: Harmonet.hu
| |