|
Csodaszer? - Elektromos tányér az elhízás ellen |
|
|
A gép arra készteti a pácienst, hogy lassabban egyék.
|
A jövő étterme |
|
|
A Restaurant of the future (A jövő étterme) nevet viseli az a kísérleti étterem és kutatóintézet, melyet cégek és kutatók együtt építettek fel egymilliárd forintnak megfelelő összegért. A vendégek és a konyhai személyzet viselkedését kamerákon és más eszközökön keresztül vizsgálják.
|
Buján nomád ízek |
|
|
Megjelentek az egyik budapesti ínyenc élelmiszerboltban a marokkói fűszerek, szószok és mártások, amelyek egy ott élő fiatalember édesanyjának házi receptjei szerint készülnek.
|
Misztikus borok |
|
|
Gérard Bertrand francia borász a számmisztika ősi tudományát is felhasználta legújabb, Cuvée des Nombres nevű kollekciójában. A vásárlók kilencféle borból választhatják ki a személyiségüknek megfelelő palackot - születésük dátuma alapján.
|
Hallott már a szivarpálinkáról? |
|
|
Szivarpálinka-bemutatóval és ultibajnoksággal ünnepelte tegnap 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde.
|
Tuthankamon fáraó vörös bort ivott? |
|
|
Egy spanyol tudósokból álló csoport bebizonyította, hogy már 3500 évvel ezelőtt is termeltek és fogyasztottak vörösbort - sőt Tutankhamon túlvilági útjára is magával vitt belőle.
|
Milyen italt milyen pohárból? |
|
|
Ahogyan nem mindegy, milyen tányérból fogyasztjuk a levest, milyenből a főételt, a salátát vagy akár a desszertet, ugyanúgy az sem mindegy, mit miből iszunk. Gondolta volna, hogy az alkoholos italok poharai szigorú szabályok szerint készülnek?
|
Hogyan illik pohárköszöntőt mondani? |
|
|
Díszebédeken, díszvacsorákon, magas szintű küldöttség látogatása alkalmából adott fogadáson pohárköszöntőket mondanak - elsősorban a vendéglátó és a fővendég. A pohárköszöntő többféle időpontban is elhangozhat.
|
Amit illik tudni a szalvétahasználatról |
|
|
A szépen megterített, virággal díszített ünnepi asztalnak elmaradhatatlan tartozéka a művészien hajtogatott damaszt szalvéta.
|
Étkezési kultúra a terített asztalnál - mit illik, és mit nem? |
|
|
A terített asztalnál való helyes étkezés és viselkedés, a jó modor elválaszthatatlan része.
|
Mikor kezdtünk el először villát használni? |
|
|
Európa szellemi életének nagy erejű áramlata, a humanizmus, melyben megszületett az európai gasztronómia is. Az irodalom, a művészetek érdeklődésének középpontjába az ember került.
|
Hogyan alakítsuk ki házi vinotékánkat? |
|
|
Egy otthoni borválogatás összeállítása csak a tapasztalatlanabb borszeretők számára tűnik nehéz feladatnak, ám ha tudjuk, milyen felszerelés szükséges a borkóstoláshoz, és tisztában vagyunk a bortárolás főbb szempontjaival, máris csak ízlés kérdése az egész. Lássuk, mit kell mindenképpen beszereznünk ahhoz, hogy kialakítsuk házi vinotékánkat.
|
Hogyan készül a vörösbor? |
|
|
Borkurzusunk előző részében lépésről lépésre bemutattuk a fehérbor készítését, most pedig nagy vonalakban felvázoljuk a vörösborkészítés egyes fázisait. Most végre kiderül, mit takar a szénsavmaceráció és az almasavbontás.
|
Megőrizhető-e a pezsgőben a buborék? |
|
|
Miért marad meg a szénsav a pezsgőben, ha dugó helyett egy kiskanalat rakunk az üveg szájába?
|
Hogyan készül az alkoholmentes sör? |
|
|
Mitől alkoholmentes az alkoholmentes sör?
|
Szilveszterkor miért pezsgőt iszunk? |
|
|
Az ünnepen szerencsét, gazdagságot hozó ételeket, italokat fogyasztunk.
|
Mit jelent a puttonyszám a tokaji boroknál? |
|
|
Mit jelent a boroknál a puttonyos jelölés, és miért csak a tokaji boroknál találkozni vele?”
|
Mit jelent, hogy egy bor száraz vagy édes? |
|
|
A borkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul.
|
Zöld lé - a csúcsgasztronómiában használják |
|
|
Ismét újdonsággal lép a piacra a balfi Weninger-pincészet. Ezúttal azonban nem borkülönlegességet készítettek, hanem Magyarországon először zöld lét, vagyis savanyú mustot, amelyet Európában a csúcsgasztronómiában használnak.
|
Whiskytitkok Skóciából |
|
|
Egy whiskyízlelő mester nemcsak azt tudja megítélni, hány éves a szóban forgó ital, hanem azt is, hogy hol vágták ki azt a tölgyfát, amelyből az érlelésére használt hordó készült - árulta el Ian Millar, a világ egyik leghíresebb skótwhisky-szakértője.
|
| |